020 – 305 58 00

Hoog cholesterol

Hoog cholesterol

Dyslipidemie is een verzamelnaam voor uiteenlopende stoornissen in de vetstofwisseling. In het bloed zien we dit terug als verhoogde waarden van totaal-cholesterol, LDL-cholesterol, triglyceriden en een verlaagd HDL-cholesterol (lipiden genoemd). Hierdoor neemt slagaderverkalking (arteriosclerose) toe.

Cholesterol
Het risico voor hart- en vaatziekten neemt toe naarmate het cholesterol hoger wordt.  Er is de afgelopen 20 jaar veel discussie geweest over het HDL-cholesterol (het ‘goede’ cholesterol) dat juist verhoogd moet zijn, het LDL-cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol) dat niet te hoog mag zijn zijn. Tegenwoordig zijn wij van mening dat het het totale cholesterol is dat telt en dat de waarden van de andere vetfracties er vooral toe dienen om onze beoordeling van de betekenis van de waarde totale cholesterol kracht bij te zetten.

Cholesterol en dieet
Waarom sommige mensen op een gegeven moment een verhoogd cholesterol hebben, weten wij niet zeker. De voeding in onze jeugd speelt zeker een rol, maar een natuurlijke aanleg is waarschijnlijk minstens zo belangrijk. Wanneer een verhoogd cholesterol is vastgesteld, levert een strikt gehouden vet-arm dieet maar een bescheiden bijdrage aan de verlaging van de gevonden waarde. Dit betekent natuurlijk niet dat het dieet geen rol meer speelt: vet levert veel calorieën en veel calorieën leidt tot obesitas.

Behandeling
De behandeling van een verhoogd cholesterol berust sinds 25 jaar op de zogenoemde statinen, remmers van de cholesterolvorming in de lever. Een keuze voor of tegen een bepaalde statine kan berusten op de prijs, op de kans op bijwerkingen, de kans op een reactie met andere geneesmiddelen en op de wijze waarop zij in het lichaam worden omgezet. Naast de statinen zijn ook andere middelen op de markt maar hiervan is het voordeel veel minder duidelijk.

Bijwerkingen
Er is de afgelopen jaren veel aandacht geweest voor bijwerkingen. Alhoewel bijwerkingen kunnen optreden bij het gebruik van statinen, is het optreden hiervan zeldzaam. Spiervermoeidheid is de meest voorkomende bijwerking, die bij sommige statinen vaker voorkomt dan bij andere en zelden een reden is om de behandeling te stoppen. Andere bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. In ieder geval geldt ook hier dat met een individuele aanpak een goede keuze kan worden gemaakt.

Artsen

Dr. I. M.E. Wentholt
Iris Wentholt is opgeleid tot internist-endocrinoloog in het AMC en heeft e...

Lees meer

Dr. D.W.M. Verhagen
Dominique Verhagen studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam....

Lees meer

Afspraak maken hoog cholesterol

U kunt van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur bellen voor een afspraak.

U kunt op maandagavond van ook 17.30 tot 19.30 uur terecht op de poli interne geneeskunde.

U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig. 

Buiten kantooruren (alleen voor spoed) wordt de telefoon doorgeschakeld naar de diensttelefoon van de dienstdoende internist.

Locatie Emmastraat
T: 020 3055 895
E: secretariaat-interne@jvg.nl

Na het versturen van het formulier ontvangt u een kopie in uw mail.
Niet leesbaar? Verander tekst