020 – 305 58 00

Eczeem behandeling

Eczeem behandeling

Jeuk, bultjes, een droge, schilferige huid – bijna iedereen krijgt op enig moment in zijn leven te maken met eczeem. Voor veel mensen is het een tijdelijk verschijnsel dat vanzelf weer over gaat, maar voor anderen is eczeem een chronische of terugkerende huidaandoening die een ernstige invloed kan hebben op het dagelijkse leven.

Medisch Centrum Jan van Goyen biedt in de poli dermatologie diverse eczeem behandelingen aan. Een behandeling kan bestaan uit leefstijladviezen, medicatie en/of lichttherapie.

Heeft u of uw kind last van eczeem en wilt u weten wat de mogelijkheden zijn tot behandeling? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 020 – 305 58 00 of vul onderstaand contactformulier in. Wij helpen u graag.

WAT IS ECZEEM

Eczeem is een verzamelnaam voor huidaandoeningen die worden gekenmerkt door een rode en droge, schilferige huid die gepaard gaat met jeuk. Eczeem komt voor in alle leeftijdsklassen en kan onder meer veroorzaakt worden door gezondheidsproblemen, allergische reacties en overbelasting. Eczeem kan echter ook voortkomen uit een erfelijke aanleg of helemaal geen aanwijsbare oorzaak hebben. Eczeem is niet besmettelijk.

SYMPTOMEN

Eczeem komt in verschillende vormen voor. Veelvoorkomende symptomen die duiden op eczeem zijn een verdikte huid, rode plekken, bultjes, jeuk, blaasjes, schilfers en soms korsten. Mensen die last hebben van eczeem hebben doorgaans ook een droge huid.

SOORTEN ECZEEM

Eczeem komt voor in verschillende vormen. De meest voorkomende vormen zijn:

 • Atopisch eczeem: deze vorm komt het meest voor en wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd, of dauwwormals het bij baby’s optreedt. Atopisch eczeem komt voornamelijk voor bij baby’s maar kan ook op latere leeftijd voor komen. Het kan zowel voor korte tijd aanwezig zijn als chronisch worden. De precieze oorzaak van atopisch eczeem is onbekend.
 • Allergisch contacteczeem: deze vorm wordt veroorzaakt door een allergische reactie op het moment dat de persoon in contact komt met bepaalde stoffen waarvoor hij of zij allergisch is. Deze stoffen worden ook wel allergenen De praktijk heeft uitgewezen dat er vele stoffen zijn die kunnen leiden tot een allergische reactie. Voorbeelden van dergelijke stoffen zijn chemische producten, cosmetica bestanddelen, plantaardige stoffen en metalen.
 • Ortho-ergisch contacteczeem: deze vorm van contacteczeem wordt veroorzaakt door irriterende stoffen, zoals oplosmiddelen en zepen. Deze vorm komt bij iedereen in meer of mindere mate voor. Een veelvoorkomend voorbeeld van irriterend contacteczeem is luiereczeem.
 • Craquelé-eczeem (uitdroging): deze vorm wordt ook wel asteatotisch eczeem Craquelé-eczeem komt voornamelijk voor bij ouderen en is grotendeels seizoensgebonden. In de winter komt craquelé-eczeem veel voor. Het wordt gekenmerkt door een droge huid met bleekrode barstjes en komt met name op de onderbenen van ouderen voor.
 • Hypostatischeczeem (vochtophoping): deze vorm, die vooral bij ouderen voorkomt, wordt ook wel veneus eczeem, zwaartekracht eczeem en spatadereczeem genoemd. Het is een huidaandoening die ontstaat bij mensen met een minder goed werkend adersysteem in de benen. Het komt dan ook voornamelijk voor aan de onderbenen en enkels. Vaak zijn de onderbenen gezwollen door de ophoping van vocht, ook wel oedeem.
 • Acrovesiculeus eczeem: deze vorm wordt ook wel Dyshidrotisch eczeem of blaasjeseczeem genoemd. Het wordt gekenmerkt door jeukende blaasjes aan de handpalmen, voetzolen en/of de zijkanten van vingers en tenen. Hoewel de precieze oorzaak vaak onbekend is, kan acrovesiculeus eczeem voortvloeien uit een schimmelinfectie.
 • Nummulair eczeem: deze vorm komt meestal voor bij ouderen en kan zomaar, zonder duidelijke oorzaak, ontstaan. Nummulair eczeem wordt gekenmerkt door ronde, jeukende eczeemplekjes die variëren in grootte. Het komt meestal voor op de benen maar kan ook op de armen, handen of voeten voorkomen.

ECZEEM BEHANDELINGEN

Eczeem is goed te behandelen maar niet te genezen. Behandelingen zijn gericht op het verminderen van ontstekingsreacties van de huid. Behandelingen zijn doorgaans enkel gericht op de plek waar huiduitslag voorkomt (lokale behandeling). Afhankelijk van de ernst van het eczeem zijn er verschillende mogelijkheden tot behandelen. Wat de beste behandelmethode is, verschilt per persoon; wat voor de een werkt, hoeft niet voor de ander te werken.

 • Crèmes of zalven: met een goede huidverzorging kunnen eczeemaanvallen doorgaan grotendeels beperkt worden. Bij milde vormen van eczeem is het smeren met een zalfje of crème al genoeg.
 • Koolteerproducten: deze producten werken ontstekingsremmend en verkoelend. Ze zijn uitsluitend voor uitwendig gebruik en gaan jeuk tegen.
 • Receptgeneesmiddelen: er zijn zowel inwendige (antihistaminica) als uitwendige (corticosteroïden) geneesmiddelen voor de behandeling van eczeem. Deze geneesmiddelen worden voorgeschreven door een arts of dermatoloog.
 • Lichttherapie: in sommige gevallen wordt lichttherapie toegepast om eczeem te behandelen. Zonlicht heeft bij veel mensen een positief effect op eczeem. Bij de behandeling wordt de huid behandeld met UV-A en UV-B licht. Lichttherapie gaat altijd in overleg met een arts of dermatoloog.

TIPS BIJ ECZEEM

 • Probeer de huid schoon te houden;
 • Kalmeer de huid met een verkoelende gel;
 • Zorg voor een goede weerstand;
 • Probeer de aandrang tot krabben te weerstaan. Krabben kan leiden tot wondjes en infecties die de klachten kunnen verergeren;
 • Vermijd middelen die een irriterende werking hebben zoveel mogelijk;
 • Vermijd lang en te heet douchen. Gebruik bij voorkeur lauw warm water;
 • Vermijd bij het afdrogen wrijven, dep liever;
 • Vermijd verzorgingsproducten met parfum;
 • Vermijd stress.

Artsen

Drs. A. Jensema
Annigje Jensema is dermatoloog in het OLVG en werkt ook sinds augustus 2015...

Lees meer

Dr. B.S. Wind
‘De veelzijdigheid van het vak vind ik belangrijk. Ik kijk naar de totale...

Lees meer

Dr. A. Terlou
Annelinde Terlou is dermatoloog bij Medisch Centrum Jan van Goyen. Tijdens ...

Lees meer

Afspraak maken eczeem behandeling

U kunt van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur bellen voor een afspraak.

U kunt op maandagavond ook van 17.30 tot 19.30 uur terecht op de poli dermatologie.

Locatie Jan van Goyenkade
T: 020 – 305 58 45

Heeft u een verwijsbrief?*
Na het versturen van het formulier ontvangt u een kopie in uw mail.
Niet leesbaar? Verander tekst