020 – 305 58 00

Overgewicht

Overgewicht

Obesitas wordt gedefinieerd als een chronische ziekte, waarbij een zodanig overmatige vetstapeling in het lichaam bestaat dat dit aanleiding geeft tot gezondheidsrisico’s.

De relatie tussen lengte en gewicht wordt uitgedrukt met BMI (Body Mass Index). Dit is het gewicht in kg gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters. Bij een BMI tussen de 25 en 30 spreken we van overgewicht, bij een BMI tussen de 30 en 35 van obesitas. Bij een BMI tussen de 35 en 40 spreken we van ernstige obesitas en bij een BMI hoger dan 40 van morbide (levensbedreigende) obesitas. Bij deze definities wordt geen rekening gehouden met spier- of botmassa: spieren wegen meer dan vet.

Ontstaan obesitas
Bij het ontstaan van obesitas gaat het vaak om een combinatie van “nature” -een genetische aanleg waardoor bepaalde hormonen in verhoogde c.q. verlaagde mate voorkomen- en “nurture”: verandering in ons eetpatroon, verandering in wat wij eten en vermindering van energieverbruik doordat wij steeds minder zijn gaan bewegen . Daarnaast kunnen psychische factoren een belangrijke rol spelen en sinds enige tijd weten we dat ook slapeloosheid een belangrijke factor kan zijn. Behandeling moet zich op al deze factoren richten.

Behandeling
Verandering in de eetgewoonten, waarbij onze diëtiste u een eind op weg kan helpen, gecombineerd met een actief beweegprogramma blijft de basis van de behandeling. Voor personen met morbide obesitas of voor personen met zeer ernstige obesitas en zeer ernstige bijkomende afwijkingen (moeilijk behandelbare hypertensie, diabetes, hart- of longproblemen etc.) kan chirurgie overwogen worden. Hiervoor zijn tegenwoordig vele methoden. Een persoonlijke aanpak -het visitekaartje van ons centrum- staat ook voor de behandeling van overgewicht centraal.

Artsen

Dr. I. M.E. Wentholt
Iris Wentholt is opgeleid tot internist-endocrinoloog in het AMC en heeft e...

Lees meer

Dr. D.W.M. Verhagen
Dominique Verhagen studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam....

Lees meer

Afspraak maken overgewicht

U kunt van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur bellen voor een afspraak.

U kunt op maandagavond ook van 17.30 tot 19.30 uur terecht op de poli interne geneeskunde.

U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig. 

Buiten kantooruren (alleen voor spoed) wordt de telefoon doorgeschakeld naar de diensttelefoon van de dienstdoende internist.

Locatie Emmastraat
T: 020 3055 895
E: secretariaat-interne@jvg.nl

Na het versturen van het formulier ontvangt u een kopie in uw mail.
Niet leesbaar? Verander tekst