020 – 305 58 00

Overgangsklachten

Overgangsklachten

Opvliegers, nachtelijk transpireren, stemmingswisselingen – de overgang kan gepaard gaan met zowel geestelijke als lichamelijke klachten. Gelukkig hebben niet alle vrouwen daar last van, maar wanneer u wel klachten heeft kan dat heel vervelend zijn voor u en soms ook voor uw omgeving.

In de polikliniek gynaecologie van Medisch Centrum Jan van Goyen bieden we specialistische zorg voor vrouwen die klachten ondervinden tijdens de overgang. Onze gynaecologen kiezen daarbij altijd voor een persoonlijke benadering; de behandeling wordt volledig afgestemd op uw specifieke klachten.

Wilt u direct een afspraak maken? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 020 305 5800 of vul het onderstaande contactformulier in.

WAT IS DE OVERGANG?

Bij het merendeel van de westerse vrouwen vindt de laatste menstruatie plaatst tussen het veertigste en zestigste levensjaar. De gemiddelde leeftijd wanneer de vrouw haar laatste menstruatie krijgt, ook wel menopauze genoemd, is rond de 51 jaar.

Tijdens de maanden of jaren voor en na de menopauze zoekt het lichaam een nieuwe hormonale balans. De tijdsduur van deze periode, oftewel de overgang, is verschillend voor iedere vrouw.

Door de hormoonschommelingen kan de vrouw gedurende de overgangsperiode last krijgen van verscheidene klachten. De hoeveelheid klachten kan verschillen: sommige vrouwen hebben nauwelijks last, terwijl bij een kwart van de vrouwen de klachten dermate erg zijn dat deze het dagelijkse leven verstoren. De overgang is een natuurlijke fase in het leven van de vrouw. Ook gedurende deze periode kunt u volop in het leven staan en actief bezig blijven.

De overgangsjaren vallen daarnaast ook vaak samen met een levensfase waarin er veel belangrijke veranderingen plaatsvinden. Met het einde van de vruchtbare periode wordt een tijdperk definitief afgesloten; de kinderen zijn zelfstandig en het kan zijn dat u zich gaat afvragen hoe u verder wilt in uw werk. Ook vragen ouders in deze periode vaak meer zorg en aandacht.

VOOR IEDERE VROUW ANDERS

Net als de leeftijd waarop de vrouw in de overgang komt, verschilt de tijdsduur van de overgang per vrouw. De periode tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze (de laatste menstruatie), duurt gemiddeld vier jaar. De overgangsklachten kunnen al voor die periode ontstaan en houden soms ook enige jaren na de laatste menstruatie aan.

De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in de overgang komt is 51. Dit is echter niet meer dan een gemiddelde; bij vrouwen waarvan de moeder vroeg in de overgang kwam is de kans bijvoorbeeld groter dat ook zij eerder in de overgang zullen komen. Ook vrouwen die roken (een pakje per dag of meer) komen vaak zo’n twee jaar eerder in de overgang.

Het gebruik van de pil heeft geen invloed op het moment waarop de overgang begint, maar kan de overgangsklachten wel onderdrukken.

WAT ZIJN ‘TYPISCHE’ OVERGANGSKLACHTEN?

Behalve een verandering in de menstruatiecyclus zijn er kan de overgang verschillende klachten veroorzaken.

Opvliegers

Opvliegers zijn het meest hinderlijke symptoom van de overgang. U krijgt een rood gezicht, een koortsachtig gevoel en gaat hevig transpireren. Opvliegers treden meestal zomaar op maar soms kunnen bijvoorbeeld stress of alcohol de opvliegers uitlokken.

Nachtelijk transpireren

Ook ’s nachts kunt u opvliegers ervaren. Deze nachtelijke opvliegers kunnen de slaap ernstig verstoren en klachten veroorzaken zoals slaapproblemen, vermoeidheid of prikkelbaarheid.

Klachten van de schede en seksuele veranderingen

Oestrogeen zorgt ervoor dat het slijmvlies van de vagina in goede conditie en vochtig blijft. Door de afname van dit hormoon kan de bekledende laag van de schede gaandeweg dunner en droger worden. Hierdoor ervaren veel vrouwen jeuk, droogheid en een branderig gevoel in de schede, aan de schaamlippen of tijdens het plassen. Het kan bovendien voorkomen dat gemeenschap soms pijnlijk is. Een pijnlijk gevoel gedurende gemeenschap wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen zoals een afname van testosteron in het bloed. Ook worden de schede en de blaas gevoeliger voor infecties.

Klachten van de urinewegen

Naarmate u ouder wordt zullen de bekkenbodemspieren en de steunweefsels verslappen. Hierdoor kan de blaas iets verzakken. Bovendien kan er door het dunner worden van de slijmvliezen van urinewegen eerder een blaasontsteking ontstaan. Een combinatie van deze klachten kan als gevolg hebben dat u moeite krijgt met het ophouden van plas of dat er urine wordt verloren bij bijvoorbeeld niezen, hoesten of actief bewegen.

WAT ZIJN ‘NIET-TYPISCHE OVERGANGSKLACHTEN’?

Klachten die niet direct te verklaren zijn door hormonale veranderingen, maar vaak tijdens de overgang voorkomen, worden ‘niet-typische overgangsklachten’ genoemd. Klachten als gejaagdheid, hartkloppingen, obstipatie, toename van gewicht, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen zijn voorbeelden van ‘niet-typische overgangsklachten’. Wanneer er slapeloosheid en stemmingswisselingen optreden zonder dat er opvliegers plaatsvinden, dan wordt dit mogelijk veroorzaakt door het feit dat de overgang een ingrijpende invloed op u heeft:

 • De overgang is ook een overgang van vruchtbare naar onvruchtbare vrouw. Het afscheid van een vruchtbaar leven is voor veel vrouwen moeilijk te aanvaarden.
 • Tijdens de overgangsperiode treden er bovendien vaak veel veranderingen op in de gezinssituatie die u uit balans zouden kunnen brengen.
 • Slaaptekort door opvliegers kan als gevolg hebben dat u eventuele problemen minder goed kunt verwerken of oplossen. Dit kan vervolgens weer leiden tot psychische klachten zoals prikkelbaarheid, neerslachtigheid, stemmingswisselingen, angst of concentratie- en geheugenverlies.

 

DE BEHANDELING

De meeste overgangsklachten gaan vanzelf weer over. Wanneer overgangsklachten uw dagelijkse leven echter verstoren, kunt u een behandeling overwegen. Behandelingen kunnen onder meer bestaan uit leefstijladviezen (link naar onderstaande), niet-hormonale medicatie en/of hormonale medicatie.

De arts zal met u de verschillende behandelmethoden bespreken en u advies geven over welke behandeling het beste aansluit bij uw situatie.

TIPS BIJ OVERGANGSKLACHTEN, WAT KUNT U ZELF DOEN?

De overgang is een natuurlijk proces. Hoewel u het proces niet kunt stoppen, zijn overgangsverschijnselen weldegelijk dragelijker te maken.

 • Gezond eten is belangrijk om uw weerstand te verhogen en de klachten te verminderen. Zorg er daarom voor dat u gezond eet.
 • Houd uw gewicht in de gaten; veel vrouwen komen na de overgang gemakkelijker aan.
 • Zorg ervoor dat u voldoende beweegt; dit versterkt de botten en is belangrijk tegen stijfheid van gewrichten of spierpijn.
 • Door ervoor te zorgen dat u voldoende kalk binnenkrijgt vermindert u de kans op osteoporose (botontkalking). Vier porties melkproducten per dag geven u de noodzakelijke hoeveelheid kalk. Eet daarom kaas, yoghurt en koolsoorten, en drink voldoende melk.
 • Zorg ook voor voldoende vitamine D. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht door uw huid gemaakt, maar zit ook in voeding zoals margarine, boter, vis of eieren.
 • Minimaliseer de inname van etenswaren zoals alcohol, thee, koffie en gekruid eten. Deze kunnen opvliegers uitlokken.
 • Zorg voor voldoende rust en tijd om aan alle veranderingen te wennen. De overgangsperiode kan zeer ingrijpend zijn, dus neem niet te veel hooi op uw vork.
 • Veranderingen kunnen beter verwerkt worden wanneer u uitgerust bent. Probeer daarom voldoende slaap te krijgen.
 • Na de overgang vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Probeer daarom te stoppen met roken; dit is slecht voor de bloedvaten.
 • Bespreek uw problemen en ervaringen met uw partner, vriendinnen, huisarts of gynaecoloog.
 • Draag meerdere laagjes kleding wanneer u last heeft van opvliegers. Zo kunt u bij opvlieger eenvoudig iets uittrekken ter verkoeling.

Artsen

Drs. L.W. Peters
Louisette Peters volgde haar opleiding aan het Academisch Medisch Centrum (...

Lees meer

Dr. C. van der Wijden
Carla van der Wijden rondde haar studie geneeskunde aan de Universiteit van...

Lees meer

Afspraak maken overgangsklachten

U kunt van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur bellen voor een afspraak.

U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig.

Dr. C. van der Wijden
Maandag: 13:00 – 20:00 uur
Dinsdag: 13:00 – 16:30 uur
Woensdag: 8:30 – 16:30 uur

Drs. L.W. Peters
Donderdag: 8:30 – 13:00 uur

Locatie Emmastraat
T: 020 – 305 58 22

Na het versturen van het formulier ontvangt u een kopie in uw mail.
Niet leesbaar? Verander tekst