020 – 305 58 00

Proctologie

Proctologie

Proctologie houdt zich binnen de geneeskunde bezig met klachten en aandoeningen rondom de anus. Onze specialisten kunnen u helpen als u last heeft van aandoeningen zoals aambeien, fistels, fissuren of huidflapjes. Aambeien en andere klachten in het anale gebied komen veel voor en zijn vaak goed te behandelen. Ook klachten met betrekking tot anale incontinentie, endeldarmverzakkingen of onbegrepen pijnklachten worden door de proctoloog behandeld. Het type behandeling hangt nauw samen met het type aandoening en hoe uitgebreid de aandoening is.

ZIEKTEBEELDEN

Anale klachten
Anale klachten geven vaak veel last in het dagelijks leven. De drempel voor het maken van een afspraak om dit probleem te verhelpen, ligt voor veel mensen hoog. Er is echter geen reden om u te schamen. Anale klachten zoals aambeien, kloofjes, huidflappen en fistels komen veel voor. Bij Medisch Centrum Jan van Goyen vindt u een professioneel team van proctologisch chirurgen, die veel ervaring hebben in het verminderen van anale klachten.

Aambeien / hemorroïden 
Aambeien, ook wel hemorroïden genoemd, zijn opgezwollen en uitgezakte zwellichamen. In de endeldarm vlak boven de anus bevinden zich deze zwellichamen. Soms zijn ze zo gezwollen, dat ze naar buiten uitpuilen.

De behandeling kan bestaan uit:

  • een leefadvies en dieet
  • behandeling met elastiekjes of te wel rubberbandligaturen (Barron-ligatuur). Het uitgezakte slijmvlies vlak boven de zwellichaampjes wordt met elastiekjes afgebonden en sterft af. Hierdoor komen de zwellichaampjes weer op hun oorspronkelijke plek te liggen.
  • Hemorroideopexie
  • Hemorroidectomie
  • Laserbehandeling

Kloven / Fissuren 
Een fissuur is een kloofje in de huid van de anus. De fissuur wordt veroorzaakt door een inscheuring van de huid bij de anus, vaak ten gevolge van harde ontlasting en een moeilijke stoelgang. De scheurtjes zitten vaak op de overgang van huid en het slijmvlies van de anus.

De behandeling kan bestaan uit:

  • crème die sterk verkrampte spieren verslapt. Deze moet 6 tot 12 weken gebruikt worden.
  • Botox injectie in de kringspier. Dit middel geeft een tijdelijke verslapping van de verkrampte spier, zodat de slijmvliesscheur tijd heeft om te herstellen.
  • LIS procedure (een kleine, gerichte snede in een deel van de spier.)

Huidflappen / Marisken / Skintags
Huidflapjes rond de anus, meestal zeer onschuldig. In sommige gevallen kunnen deze tijdens een kleine poliklinische ingreep onder lokale verdoving worden verwijderd. Meestal zullen we het op de operatiekamer verwijderen.

Fistels
Een fistel vormt een verbinding, een soort gangetje, tussen de huid rondom de anus en de endeldarm. Via de zogenaamde fistelgang vloeit vocht en etter af. De fistelgang kan een rechtstreeks verloop hebben naar de endeldarm, maar kan ook heel gecompliceerd verlopen, bijvoorbeeld kronkelig en eventueel met zijvertakkingen. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de fistelvorming zal een laser- of chirurgische behandeling plaatsvinden. Soms zijn er meerdere behandelingen nodig om tot een definitieve oplossing te komen.

Jeuk
Dit kan veroorzaakt worden door aambeien, fissuren, eczeem, marisken, fistels, infectie enzovoort. Het proctologisch onderzoek kan hierover meer informatie geven. Afhankelijk van de oorzaak wordt een behandeling gestart.

Zwellingen
Deze kunnen veroorzaakt worden door bijvoorbeeld:

  • Genitale wratten (wratten die zich bevinden op of rond de geslachtsdelen) of uitwendige aambeien, uitzakking van slijmvlies, maar ook door goedaardige of soms kwaadaardige aandoeningen.
  • Bij ouderen kunnen verzwakte bekkenbodemspieren deze klacht veroorzaken. Een gerichte bekkenbodemtraining via een gespecialiseerde fysiotherapeut kan dan een goede optie zijn.

Behandeling

Afhankelijk van uw klacht wordt u meteen of tijdens een volgende afspraak behandeld. Spreekuur en behandelingen zijn elke dinsdag- en vrijdagochtend tussen 8.00 en 11.30 uur.

Afspraak maken proctologie
U kunt van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur bellen voor een afspraak.
T: 020 – 305 58 00

Let op!
Locatie: Concertgebouwplein 11