020 – 305 58 00

Psoriasis behandeling

Psoriasis behandeling

Psoriasis is een zeer vervelende chronische huidziekte die te herkennen is aan rode plekken, huidschilfers, jeuk en in enkele gevallen ook pijn. De wit schilferende plakkaten zijn voor de mensen die deze aandoening hebben vaak een doorn in het oog en een bron van schaamte.

Bij Medisch Centrum Jan van Goyen staan onze ervaren dermatologen voor u klaar om de symptomen van psoriasis zoveel mogelijk te verlichten. Bij ons kunt u rekenen op een persoonlijke aanpak en een behandeling die toegesneden is op uw zorgbehoefte.

WAT IS PSORIASIS?

Er zijn verschillende vormen van psoriasis. Maar ze hebben allemaal gemeen dat er een versnelde deling van huidcellen plaatsvindt in de opperhuid, maar dat deze cellen niet rijpen. Dit zorgt voor een verstoring van de natuurlijke afschilfering van huidcellen. Op de aangedane plekken op de huid vindt een extra snelle afschilfering plaats. In plaats van de gebruikelijke 26 dagen, vernieuwt de huid zich bij een psoriasis patiënt binnen een week.

Psoriasis verloopt in een golvende beweging. Er zijn perioden dat de patiënt er geen last van heeft en perioden dat de ziekte verergert. Overigens is de huidziekte niet besmettelijk. In Nederland hebben ongeveer 350.000 mensen last van psoriasis. De precieze oorzaak is echter nog niet duidelijk. Wel is bekend dat erfelijke factoren een grote invloed hebben op de kans dat iemand psoriasis krijgt. In het geval dat een ouder psoriasis heeft, dan is de kans 10% dat het kind later ook de huidziekte krijgt. Hebben beide ouders last van deze aandoening, dan is de kans maar liefst 50% dat het kind last krijgt van psoriasis.

Verschillende typen psoriasis

Er worden acht typen psoriasis onderscheiden.

  • Psoriasis capitis: psoriasis op de hoofdhuid, de plekken concentreren zich op het hoofd en dan met name langs de haargrens.
  • Psoriasis vulgaris: de meest voorkomende vorm van psoriasis. Deze vorm is zeer herkenbaar door de grote rode plekken op de ellenbogen, knieën, hoofdhuid en onderrug.
  • Psoriasis inversa: de plekken concentreren zich vooral in plooien zoals de oksels, liezen en tussen de billen.
  • Psoriasis guttata: in plaats van enkele grote plekken ontstaan er kleine plekjes verspreid over de armen, benen en de romp. Deze houden maar enkele weken aan.
  • Psoriasis unguium: aantasting van de teen- en vingernagels door psoriasis. Dit komt vaak voor in combinatie met de andere vormen van psoriasis.
  • Erythrodermische psoriasis: de huid is volledig bedekt door psoriasisplekken. Het is een zeer gevaarlijke, maar zeldzame, vorm van psoriasis.
  • Psoriasis postulosa: het verschijnen van pusblaasjes op de handpalmen en voetzolen. Deze blaasjes kunnen spontaan verdwijnen of overgaan in gewone psoriasis.
  • Artritis psoriasis: de huidafwijkingen worden gecombineerd met gewrichtsklachten.

DE BEHANDELING VAN PSORIASIS

Psoriasis is een chronische ziekte die helaas niet genezen kan worden. Wel kan met behulp van medicatie, lichttherapie of systemische behandeling verlichting worden gebracht bij de symptomen. Het type behandeling dat bij uw situatie past, hangt af van de ernst van de psoriasis en de verspreiding van de aandoening.

Medicinale behandeling van psoriasis

Er zijn verschillende soorten medicijnen die, in de vorm van een crème of zalf, voor verlichting zorgen wanneer ze op de psoriasisplekken worden aangebracht. Wanneer de psoriasis zich bevindt onder de haargrens, dan kan er ook gekozen worden voor een shampoo waar de benodigde producten in verwerkt zitten. Er worden verschillende producten gebruikt om psoriasis te behandelen. Een veel gebruikte combinatie is Vitamine D3 afgeleiden en corticosteroïden. Dit mengsel moet tweemaal daags worden aangebracht op de psoriasisplekken. Beide middelen hebben een verlichtend effect en zorgen voor een sterke vermindering van de jeuk en de pijn. De plekken blijven door een licht rode uitslag nog wel zichtbaar. Een meer ingrijpend middel is Ditranol. Dermatologen zijn vaak terughoudend om dit middel voor te schrijven vanwege de grote kans op bijwerkingen. Ditranol wordt ook op de plekken gesmeerd, maar dient na korte tijd weer te worden afgespoeld om irritatie van de huid te voorkomen.

Behandeling van psoriasis met lichttherapie

Zonlicht heeft van nature een positieve werking voor de huid bij mensen die psoriasis hebben. Om dit effect te simuleren worden de aangedane plekken bestraald met ultraviolette stralen. Er worden twee soorten lichttherapie toegepast om psoriasis te behandelen: UVB en PUVA. Met UVB therapie worden ultraviolet B-stralen gebruikt om de psoriasis plekken te bestralen. Op deze manier wordt het heilzame effect van zonlicht gesimuleerd. Voor een goed resultaat zijn er 25 tot 30 behandelingen nodig, die drie keer per week worden gegeven.

Met PUVA therapie worden ultraviolet A-stralen gecombineerd met psolarenen. De psoralenen zorgen ervoor dat de huid extra gevoelig is voor de opname van ultraviolette stralen. Dit verhoogt de effectiviteit van de behandeling. Hierdoor zijn er slechts 12 tot 20 behandelingen nodig. PUVA is alleen veilig bij korte behandelingen, omdat bij langdurige behandeling de kans op huidkanker toeneemt.

Systemische behandeling van psoriasis

In het geval van zeer ernstige gevallen van psoriasis kan er worden gekozen voor een systemische aanpak, waarbij het hele lichaam wordt aangepakt. Deze methoden worden alleen bewaard voor zeer ernstige gevallen, omdat de bijwerkingen van de gebruikte middelen zeer ernstig kunnen zijn. Een middel als Methotrexaat geeft goede resultaten, maar heeft ernstige bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, diarree en een verstoorde aanmaak van rode en witte bloedcellen. Hetzelfde geldt voor Ciclosporine. Het is een effectief middel, maar veroorzaakt wel een hoge bloeddruk en beschadiging van de nieren. Daarom worden deze middelen alleen in uitzonderlijke gevallen gebruikt.

PSORIASIS BEHANDELING BIJ MEDISCH CENTRUM JAN VAN GOYEN

De dermatologen die werken op in het Medisch Centrum Jan van Goyen hebben veel ervaring met de behandeling van psoriasis. Voor de behandeling van deze aandoening is een langdurige behandeling noodzakelijk. Daarom stellen we samen met u een persoonlijk behandelplan op dat toegesneden is op uw situatie en het type psoriasis waar u last van heeft.

Artsen

Drs. A. Jensema
Annigje Jensema is dermatoloog in het OLVG en werkt ook sinds augustus 2015...

Lees meer

Dr. B.S. Wind
‘De veelzijdigheid van het vak vind ik belangrijk. Ik kijk naar de totale...

Lees meer

Dr. A. Terlou
Annelinde Terlou is dermatoloog bij Medisch Centrum Jan van Goyen. Tijdens ...

Lees meer

Afspraak maken psoriasis behandeling

U kunt van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur bellen voor een afspraak.

U kunt op maandagavond ook van 17.30 tot 19.30 uur terecht op de poli dermatologie.

Locatie Jan van Goyenkade
T: 020 – 305 58 45

Heeft u een verwijsbrief?*
Na het versturen van het formulier ontvangt u een kopie in uw mail.
Niet leesbaar? Verander tekst