020 – 305 58 00

Symptomen diabetes

Symptomen diabetes

Bent u snel moe? Moet u vaak plassen? Heeft u veel dorst? Dit zijn symptomen die kunnen wijzen op diabetes, ook wel suikerziekte genoemd. Deze aandoening onbehandeld laten leidt tot een verergering van de symptomen.

Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Ruim 1 miljoen mensen hebben er last van. Bij Medisch Centrum Jan van Goyen zorgen wij ervoor dat het leven met diabetes makkelijker wordt. Ons ervaren team diabetesspecialisten helpen u door een persoonlijk behandelplan op te stellen en u bij te staan met adviezen over voeding en medicatie.

Diabetes komt voor in twee typen: type 1 en type 2. Beide types hebben gemeen dat de klachten niet onmiddellijk te verbinden zijn met diabetes. Het zijn vaak zeer algemene klachten die ook voorkomen als u een periode niet lekker in uw vel zit. Hierdoor kan het voorkomen dat u jarenlang ongemerkt rondloopt met diabetes. Om diabetes voortijdig te kunnen herkennen vindt u hieronder een overzicht met symptomen van diabetes.

De symptomen van diabetes type 1

Diabetes type 1 ontstaat wanneer het lichaam zelf geen insuline meer aanmaakt, omdat het afweersysteem de insuline producerende stellen aanvalt. Diabetes type 1 komt minder vaak voor dan type 2 en heeft een zwaardere impact op iemands dagelijks leven. Mensen met diabetes type 1 moet elke dag het bloedsuiker meten en insuline spuiten. Om het bloedsuiker op peil te houden moet men bij elke maaltijd bedenken hoeveel insuline nodig is. De precieze oorzaak van diabetes type 1 is niet bekend. Wel is ontdekt dat erfelijkheid een grote rol speelt.

De symptomen van diabetes type 1 zijn:

 • Veel moeten drinken en urineren
 • Plotseling gewichtsverlies
 • Ziek voelen
 • Hongerig gevoel of juist gebrek aan eetlust
 • Wazige zicht
 • Misselijkheid

Heeft u het vermoeden dat u diabetes type 1 heeft? Maak dan een afspraak met onze internist.

De symptomen van diabetes type 2

Diabetes type 2 komt vaker voor dan type 1 en heeft een minder grote invloed op het dagelijks leven. Bij mensen die diabetes type 2 hebben, maakt de alvleesklier te weinig insuline aan en/of kan de insuline zijn werk niet meer goed doen. Dit wordt veroorzaakt omdat er in het weefsels een zekere weerstand tegen de werking van insuline bestaat. Bij 90% van de meeste mensen die diabetes hebben, betreft het diabetes type 2. Ook bij diabetes type 2 is de oorzaak niet helemaal duidelijk. De kans dat iemand diabetes type 2 krijgt wordt vergroot als de ziekte ook in de familie zit, als er sprake is van overgewicht en als iemand te weinig beweegt.

De symptomen van diabetes type 2 zijn:

 • Vaak dorst en veel urineren
 • Vermoeidheid
 • Last van de ogen
 • Wondjes genezen langzaam
 • Kortademigheid
 • Infecties komen regelmatig terug

Heeft u last van één of meerdere bovenstaande symptomen? Dan heeft u wellicht last van diabetes type 2. Maak een afspraak met onze internist.

DE BEHANDELING VAN DIABETES

Hoewel diabetes ongeneeslijk is, zijn er wel behandelmethoden waardoor de symptomen verminderd worden. De behandelmethode verschilt per type diabetes.

Eerste afspraken

Tijdens het eerste bezoek aan Medisch Centrum Jan van Goyen ondergaat u een lichamelijk onderzoek, waarbij ook uw voorgeschiedenis en uw klachten ter sprake komen. Vervolgens krijgt u een formulier mee voor het laboratorium. Bij het tweede bezoek bespreken we de uitkomst van het laboratoriumonderzoek en wordt er een behandelplan opgesteld. Indien de diabetes goed behandelbaar is, dan kan het zijn dat u door de internist naar uw huisarts wordt verwezen. Uw huisarts zal de behandeling dan verder overnemen.

Behandeling diabetes type 1

Omdat de productie van insuline volledig is stilgevallen, moet deze stof van buitenaf worden toegediend. Insuline is namelijk noodzakelijk voor de verwerking van glucose en het vrijgeven van energie. Bovendien kan het ontbreken van insuline in ernstige gevallen leiden tot een coma. Zodra er diabetes type 1 bij u is vastgesteld, krijgt u van onze internist instructies om deze ziekte beheersbaar te houden. U leert gelijk hoe u de bloedglucosemeter dient te gebruiken en hoe u koolhydraten in uw voedsel kunt tellen. Deze beide factoren zijn van belang bij het vaststellen van de hoeveelheid insuline die u dient in te spuiten. Voor een correct gebruik van de injectiespuit krijgt u van onze internist uitgebreide instructies.

Behandeling diabetes type 2

De klachten die ontstaan bij mensen met diabetes type 2 kunnen vaak sterk verminderd worden door een wijziging in de leefstijl. Indien er sprake is van overgewicht, dan kan afvallen voor een verbetering van de bloedglucosespiegel zorgen. Hierdoor hoeven er niet altijd medicijnen gebruikt te worden. Als meer bewegen en een gezonder dieet niet voldoende zijn, dan kunnen er diverse medicijnen worden voorgeschreven die de bloedsuikerspiegel kunstmatig verlagen.

Periodieke controles

Elke diabetespatiënt komt een keer in de drie maanden langs voor controle, om en om bij de dokter en de diabetesverpleegkundige. Vooraf wordt er bloed bij u afgenomen en tijdens de controle zal de uitslag hiervan besproken worden. Daarnaast meten we de bloeddruk en de bloedsuiker. Indien alles in orde is, dan maken we weer een afspraak voor over drie maanden. Als uw bloedsuikerspiegel te hoog of te laag is, dan willen wij u graag eerder terugzien. Samen bekijken we hoe de hoeveelheid glucose in het bloed weer kan worden hersteld. In sommige gevallen is een kleine dieetaanpassing voldoende, in andere gevallen moet de insuline aangepast worden.

Behalve de driemaandelijkse controle is er ook een jaarcontrole. Hierbij wordt er grondiger onderzoek verricht. Behalve uw bloeddruk en bloedsuikerspiegel controleren we ook uw voeten op afwijkingen en maken we een afspraak met de oogarts.

ONZE DIABETES SPECIALISTEN

Wanneer er diabetes bij u wordt vastgesteld, dan kan dat best even schrikken zijn. U zal wellicht een hoop vragen hebben en u zich afvragen hoe het nu verder moet. Ons ervaren diabetesteam staat voor u klaar om een persoonlijk behandelplan op te stellen. Tijdens de behandeling van diabetes krijgt u te maken met een internist die de medische kant van de behandeling op zich neemt en de onderzoeken bij u uitvoert.

Onze diabetesverpleegkundige begeleidt u bij het prikken van uw bloedglucose en het spuiten van insuline. Ook krijgt u advies over hoe u uw leven kunt inrichten om zo de symptomen van diabetes enigszins te onderdrukken. Zij leert u zoveel mogelijk zelfstandig om te gaan met diabetes.

Voeding speelt een belangrijke rol bij de behandeling van diabetes. De diëtiste helpt u om een dieet samen te stellen waarbij de hoeveelheid koolhydraten en medicatie goed op elkaar zijn afgestemd.